Kort (geografi) - Tyrol (delstat) (Tirol)

Tyrol (Tirol)
Tyrol er en af Østrigs 9 delstater og er den delstat, der er mest præget af Alperne og samtidig den tyndest befolkede. Delstaten udgør den østrigske del af alpelandskabet Tyrol. Delstaten grænser til Tyskland (Bayern), Schweiz, Italien samt delstaterne Vorarlberg, Salzburg og Kärnten. Tyrol består af to geografisk adskilte områder, Nord-Tyrol og Øst-Tyrol. Sydtyrol er en italiensk, autonom region.

Delstatsvåbenet er en rød ørn i et sølvskjold med en gylden krone og en grøn krans over hovedet.

Nord-Tyrols største dal er Inndalen, som strækker sig fra vest til øst. Nord for Inn ligger de nordlige kalkalper med bjerggrupper som Lechtal Alperne, Wetterstein og Karwendel. Syd for Inn ligger Centralalperne med bl.a. Ötztal Alperne, Stubai Alperne og Zillertal Alperne. Her ligger også de største sidedale, som strækker sig til Alpernes hovedkam: Kauner-, Pitz-, Ötz-, Wipp- og Zillertal.

Hovedstaden Innsbruck ligger centralt i Inndalen og deler Nord-Tyrol i Tiroler Oberland (vest for Innsbruck) og Tiroler Unterland (øst for Innsbruck). Helt i vest, ved overgangen til Vorarlberg, ligger desuden bjerggrupperne Verwall og Silvretta. Helt i øst, ved overgangen til Salzburg, Kaisergebirge og Kitzbühel Alperne.

Tyrols og Østrigs højeste bjerg er den 3.797 m høje Großglockner i bjerggruppen Hohe Tauern i Øst-Tyrol ved grænsen til Kärnten. Øst-Tyrol er ellers gennemtrukket af Isel- og Draudalene og har andel bl.a. i de Karniske Alper.

 
Kort (geografi) - Tyrol (Tirol)
Land - Østrig
Østrigs flag
Østrig, officielt Republikken Østrig (tysk: Republik Österreich), er en forbundsstat i Centraleuropa, og består af 9 forbundslande med hvert sit parlament og regering. Østrig er omgivet af land på alle sider og støder op til Liechtenstein og Schweiz i vest, Italien og Slovenien i syd, Ungarn og Slovakiet i øst og Tyskland og Tjekkiet i nord. Hovedstaden er Wien. Østrig har 9.027.999 indbyggere (1. april 2022), hvoraf tre fjerdedele tilhører den romersk-katolske tro. Det officielle sprog er tysk, der tales i dialektiske former. Herudover er slovensk, kroatisk og ungarsk anerkendte minoritetssprog.

Republikken Østrig blev dannet på resterne af det østrig-ungarske dobbeltmonarki efter 1. verdenskrig og fik sin første statsforfatning i 1920. Denne blev videreført efter 2. verdenskrig i 1945, hvor den Anden Republik blev dannet. Fuld suverænitet fik Østrig med statstraktaten af 15. maj 1955. Østrig har en forfatningsbestemt neutralitet og er sæde for flere internationale organisationer, heriblandt FN, OSCE og OPEC. Landets statsoverhoved er forbundspræsidenten. Forbundskansleren er regeringchef.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Sprog
HR Kroatisk (Croatian language)
SL Slovensk (Slovene language)
DE Tysk (German language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Italien 
  •  Liechtenstein 
  •  Schweiz 
  •  Slovakiet 
  •  Slovenien 
  •  Tjekkiet 
  •  Tyskland 
  •  Ungarn 
Airport