Kort (geografi) - Labuan

Labuan
Labuan ligger i Malaysia, hvor det er hovedøen og den største ø i Federal Territory of Labuan, et føderalt territorium bestående af 7 mindre øer ud for Borneos nordkyst, der indgår som en del af den malaysiske føderation – kendt som Malaysia.

Udover Labuan Island på 75 km² udgøres territoriet af seks mindre øer (Pulau Burung, Pulau Daat, Pulau Kuraman, Pulau Papan, Pulau Rusukan Kecil og Pulau Rusukan Besar – pulau = ø). Øerne, der tilsammen har et areal på 92 km² ligger omkring 8 km fra kysten ud for delstaten Sabah nær det uafhængige sultan-stat Brunei Darussalam i den nordlige del af Brunei Bay og ud mod Det Sydkinesiske Hav (South China Sea). Labuan Island er relativ flad med bakker, der ikke overstiger 85 meters højde. Over 70% af øen er fortsat dækket af bevoksning. Havnebyen Bandar Labuan (tidligere benævnt Victoria), der ligger ud til Brunei Bay, er den største og mest betydningsfulde by.

Indtil 1846 var Labuan en del af sultanatet Brunei, hvorefter det indgik som en del af den britiske kronkoloni British North Borneo og blev selvstændigt sammen med resten af Malaysia. I 1984 fik Labuan status som føderalt territorium og i 1990 fik det en frihandelsstatus (free trade zone) som del af en frihandelscentrum, der blev etableret på Labuan.

 
Kort (geografi) - Labuan
Kort (geografi)
Land - Malaysia
Malaysias flag
Malaysia er et land i Sydøstasien, der er delt i en vestlig del på den malaysiske halvø og en østlig del på øen Borneo. På fastlandet grænser Malaysia til Thailand i nord og bystaten Singapore i syd. På Borneo grænser Malaysia til Brunei i nord og Indonesien i syd. Malaysias største by og hovedstad er Kuala Lumpur, der ligger nordvest på fastlandet. Lige syd for Kuala Lumpur ligger den administrative hovedstad Putrajaya. Malaysia er medlem af ASEAN.

Malaysia er en forholdsvis ung stat, der først fik sin endelige udstrækning i 1965, efter at Singapore trak sig ud. Staten blev grundlagt ved en sammenslutning af flere tidligere britiske besiddelser, foreløbigt i 1957 og endeligt i 1963. Formelt er Malaysia et føderalt, konstitutionelt valgmonarki, der består af tretten delstater og tre føderale territorier baserede på historiske, malaysiske kongedømmer. Kongemagten indehaves af de ledende fyrstefamilier efter et rotationsprincip.
Kort (geografi) - Malaysiamalaysia_rel98.jpg
malaysia_rel98.jpg
1440x1070
freemapviewer.org
Kort (geografi) - Malaysia1200px-Malaysia_location_map.svg.png
1200px-Malaysia_loca...
1200x457
freemapviewer.org
Kort (geografi) - MalaysiaMalaysia_regions_map.png
Malaysia_regions_map...
3008x1839
freemapviewer.org
Kort (geografi) - MalaysiaMalaysia_relief_location_map.jpg
Malaysia_relief_loca...
1200x457
freemapviewer.org
Valuta / Sprog  
ISO Sprog
EN Engelsk (English language)
ZH Kinesisk (Chinese language)
MS Malajisk (Malay language)
ML Malayalam (Malayalam language)
PA Punjabi (Panjabi language)
TA Tamil (Tamil language)
TE Telugu (Telugu language)
TH Thai (Thai language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Brunei 
  •  Indonesien 
  •  Thailand