Kort (geografi) - Burgenland

Burgenland
Burgenland (ungarsk: Felsőőrvidék, Őrvidék, eller Lajtabánság, burgenlandkroatisk Gradišće) er den østligste og yngste del af Østrig. Ved opsplitningen af Østrig-Ungarn efter 1. verdenskrig blev området, der var overvejende tysktalende, overført til Østrig, hvor det før havde været en del af Kongeriget Ungarn. I Sopron (tysk: Ödenburg) og det omgivende landskab, hvor der var mange ungarsktalende, blev der dog afholdt en folkeafstemning om tilhørsforholdet. Ved folkeafstemningen i Sopron i 1921 stemte ca. to tredjedele for forbliven i Ungarn, hvorfor området blev skilt ud fra det øvrige Burgenland og forblev i Ungarn.

Burgenland har grænse mod Ungarn i øst og mod delstaterne Niederösterreich og Steiermark i vest. I bakkelandet mod syd har området en få kilometer lang grænse mod Slovenien og mod nord en næsten lige så kort grænse til Slovakiet. Burgenland er med andre ord et aflangt område med en nord-sydlig hovedakse og en bredde i øst-vestlig retning, der når helt ned på 4 km midt i området.

I det nordlige Burgenland findes søen Neusiedler See som er et verdensarvområde på grund af, at søen og dens omgivelser udgør et usædvanligt tydeligt eksempel på tørkepræget og delvist også saltpræget vegetation (steppe). På denne yderste, vestlige forpost for de eurasiske steppeområder, den pannoniske steppe ved Neusieder See i Burgenland, findes en meget smuk vegetation med bl.a.

 
Kort (geografi) - Burgenland
Land - Østrig
Østrigs flag
Østrig, officielt Republikken Østrig (tysk: Republik Österreich), er en forbundsstat i Centraleuropa, og består af 9 forbundslande med hvert sit parlament og regering. Østrig er omgivet af land på alle sider og støder op til Liechtenstein og Schweiz i vest, Italien og Slovenien i syd, Ungarn og Slovakiet i øst og Tyskland og Tjekkiet i nord. Hovedstaden er Wien. Østrig har 9.027.999 indbyggere (1. april 2022), hvoraf tre fjerdedele tilhører den romersk-katolske tro. Det officielle sprog er tysk, der tales i dialektiske former. Herudover er slovensk, kroatisk og ungarsk anerkendte minoritetssprog.

Republikken Østrig blev dannet på resterne af det østrig-ungarske dobbeltmonarki efter 1. verdenskrig og fik sin første statsforfatning i 1920. Denne blev videreført efter 2. verdenskrig i 1945, hvor den Anden Republik blev dannet. Fuld suverænitet fik Østrig med statstraktaten af 15. maj 1955. Østrig har en forfatningsbestemt neutralitet og er sæde for flere internationale organisationer, heriblandt FN, OSCE og OPEC. Landets statsoverhoved er forbundspræsidenten. Forbundskansleren er regeringchef.
Kort (geografi) - Østrigimage.jpg
image.jpg
2056x1427
freemapviewer.org
Kort (geografi) - ØstrigAustria_satellite-map.jpg
Austria_satellite-ma...
2550x1381
freemapviewer.org
Kort (geografi) - ØstrigAustriawithoutcollar.jpg
Austriawithoutcollar...
2130x1100
freemapviewer.org
Kort (geografi) - ØstrigAustria-regions.png
Austria-regions.png
2565x1238
freemapviewer.org
Kort (geografi) - Østrigimage.jpg
image.jpg
2056x1427
freemapviewer.org
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Sprog
HR Kroatisk (Croatian language)
SL Slovensk (Slovene language)
DE Tysk (German language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Italien 
  •  Liechtenstein 
  •  Schweiz 
  •  Slovakiet 
  •  Slovenien 
  •  Tjekkiet 
  •  Tyskland 
  •  Ungarn