Kort (geografi) - Abadan

Abadan
Abadan (persisk: آبادان, arabisk: عبادان) er en havneby i Khusistan provinsen i det sydvestlige Iran. Byen ligger på Abadan Island ved Arvand-floden. Byen er først og fremmest kendt som havneby og olieterminal. I 2005 blev befolkningstallet anslået til ca. 415.000 og (af omkring 1,3 millioner i hele Khuzestan provinsen). Under den otte år lange krig mellem Iran og Irak (1980-88) blev byen og oliefaciliteterne i krigens indledende fase stærkt beskadiget, og stort set samtlige civile flygtede fra byen. I 1992 var blot omkring 84.000 vendt tilbage. I 2001 var befolkningstallet imidertid vokset til 206.000, hvorefter der er yderligere fordoblet i de næste to år.

Byen blev grundlagt og var en betydningsfuld havneby allerede under Abbasid-dynastiet i det geografisk meget omfattende kalifat i Baghdad. Men i takt med at kalifatets mistede sin position, mistede også Abadan betydning før den i 1900-tallet fik en genopblomstring. Efter oliefund i regionen voksede byens betydning, og i 1912 blev et olieraffinaderi bygget i Abadan, der siden blev verdens største af slagsen. Selv efter vore dages standard er det enormt, og den nationale stolthed over raffinaderiet afspejles af at det findes gengivet på 100-rial pengesedlerne fra 1965-1973.

 
Kort (geografi) - Abadan
Kort (geografi)
Land - Iran
Irans flag
Iran, officielt Den Islamiske Republik Iran , er et land i det vestlige Asien. Iran grænser op til Armenien, Aserbajdsjan og Turkmenistan i nord, Afghanistan og Pakistan i øst samt Tyrkiet og Irak (Regionen Kurdistan) i vest. Iran har en kystlinje, der i nord går langs det Kaspiske Hav og i syd langs Den Persiske Bugt og Omanbugten. Landet består af et areal på 1.648.195 km² og er den næststørste nation i Mellemøsten, og den 17. største i verden; med over 81,6 mio. indbyggere er Iran verdens 18. mest folkerige nation.

Iran består hovedsageligt af bjerge og sletter beliggende i de centrale områder af landet. De flade, dyrkbare områder ligger på kysten til Det Kaspiske Hav og Den Persiske Golf. Klimaet i Iran varierer betydeligt mellem højlandet, hvor det er koldt og ofte sner, i forhold til lavlandet, hvor det kan blive op til 40-50 grader. Iran har ofte været ramt af kraftige og ødelæggende jordskælv. På grund af olieudslip under Golfkrigen er Den Persiske Golf stadig meget forurenet. Udslip af CO, NOx og partikler fra biler, har sammen med forurening fra olie- og tungindustrien svækket luftens kvalitet, især i byerne. Teheran, der er hovedstaden i Iran, regnes som en af verdens mest forurenede byer.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
IRR Rial (Iranian rial) ï·¼ 2
ISO Sprog
KU Kurdisk (Kurdish language)
FA Persisk (Persian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Afghanistan 
  •  Armenien 
  •  Aserbajdsjan 
  •  Mesopotamien 
  •  Pakistan 
  •  Turkmenistan 
  •  Tyrkiet