Bendera nasional - Bendera Malaysia

Bendera nasional  >  Bendera Malaysia

Bendera Malaysia

Jalur Gemilang adalah sebutan bagi bendera nasional Malaysia. Bendera ini bercorak 14 garis (jalur) merah dan putih (melintang) yang sama lebar, bermula dengan garis merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih yang melambangkan jumlah anggota dalam persekutuan 13 negara bagian plus Kerajaan Persekutuan.

Jalur Gemilang bercorak 14 garis (jalur) merah dan putih (melintang) yang sama lebar, di mana jumlah 13 melambangkan jumlah negara bagian atau persekutuan, yaitu Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor dan Terengganu

Bagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima melambangkan perpaduan rakyat Malaysia. Bagian biru tua memuat gambar bulan sabit melambangkan Agama Islam - agama resmi Malaysia.

Bintang pecah 14 adalah tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang adalah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. warna merah pula melambangkan keberanian dan warna putih pula melambangkan kesucian.yang terakhir pula iaitu warna biru melambangkan perpaduan.

Gagasan awal Jalur Gemilang muncul pada tahun 1949, dengan persetujuan Majlis Raja-Raja dibentuk sebuah lembaga untuk mempertimbangkan dan membuat akun yang berhubung dengan rancangan bendera bagi Persekutuan Tanah Melayu yang baru. Untuk tujuan itu diadakan kompetisi untuk merancang bendera Persekutuan Tanah Melayu yang baru pada 1949. Pertandingan peringkat kebangsaan ini dianjurkan oleh Majlis Perundangan Persekutuan dan disertai oleh 373 karyawan. Dari jumlah tersebut, tiga rancangan bendera baru bagi Persekutuan Tanah Melayu telah dipilih.

* Rancangan pertama adalah lambang keris bersilang di tengah-tengah dengan dikelilingi oleh 11 bintang pecah lima.

* Rancangan kedua hampir mirip dengan reka bentuk pertama, tetapi 11 bintang pecah lima itu disusun dalam dua bulatan mengelilingi keris bersilang.

* Rancangan ketiga adalah 11 jalur biru dan putih dengan bulan dan bintang berwarna kuning di bagian tepi kiri.

Perkumpulan Perundangan Persekutuan memberi kesempatan kepada masyarakat untuk memberikan pendapat kepada ketiga rancangan tersebut. Keputusan pendapat umum yang dikelola oleh surat kabar The Malay Mail ini disiarkan pada 29 November 1949. Keputusan akhir menunjukkan mayoritas memilih rancangan ciptaan seorang arsitek Kerajaan di Johor, yaitu Mohamad bin Hamzah.

Setelah diubah beberapa kali, rancangan terakhir diteliti pada pertemuan rapat Raja-Raja pada 22 dan 23 Februari 1950. Pada 19 April 1950, Pertemuan Perundangan Persekutuan meluluskan usul yang dikemukakan oleh Pemangku Ketua sekretaris Negara sebagai berikut:
Bendera nasional 
Bendera Malaysia

Negara - Malaysia

Bendera Malaysia

Malaysia adalah sebuah negara federal yang terdiri dari tiga belas negeri (negara bagian) dan tiga wilayah federal di Asia Tenggara dengan luas 329.847 km persegi.
Neighbourhood - Negara  

  •  Brunei 
  •  Indonesia 
  •  Thailand 

Bahasa

Flag of Malaysia (English)  Bandiera della Malaysia (Italiano)  Vlag van Maleisië (Nederlands)  Drapeau de la Malaisie (Français)  Flagge Malaysias (Deutsch)  Bandeira da Malásia (Português)  Флаг Малайзии (Русский)  Bandera de Malasia (Español)  Flaga Malezji (Polski)  马来西亚国旗 (中文)  Malaysias flagga (Svenska)  マレーシアの国旗 (日本語)  Прапор Малайзії (Українська)  Национално знаме на Малайзия (Български)  말레이시아의 국기 (한국어)  Malesian lippu (Suomi)  Bendera Malaysia (Bahasa Indonesia)  Malaizijos vėliava (Lietuvių)  Malaysias flag (Dansk)  Malajsijská vlajka (Česky)  Malezya bayrağı (Türkçe)  Застава Малезије (Српски / Srpski)  Malaisia lipp (Eesti)  Vlajka Malajzie (Slovenčina)  Malajzia zászlaja (Magyar)  Zastava Malezije (Hrvatski)  ธงชาติมาเลเซีย (ไทย)  Σημαία της Μαλαισίας (Ελληνικά)  Quốc kỳ Malaysia (Tiếng Việt) 
 mapnall@gmail.com