Kort (geografi) - Kyiv (Misto Kyiv)

Kyiv (Misto Kyiv)
Kyiv, Kyjiv (efter Київ,, ukrainsk udtale [ˈkɪjiu̯], "ki-jiw" ) eller Kiev, Kijev (efter Киевrussisk udtale [ˈkʲijɪf], "ki-jif", fordansket russisk udtale [ˈki:ɛf], [ˈki:ɛw]) er hovedstaden og den største by i Ukraine, beliggende i Kyiv oblast i den centrale del af landet ved bredden af floden Dnepr. Byen har indbyggere og er dermed den ottendestørste by i Europa.

Kyiv er et vigtigt center for industri, videnskab, uddannelse og kultur i Østeuropa. Der findes et betydeligt antal højteknologiske industrivirksomheder, højere uddannelsesinstitutioner samt flere verdenskendte historiske monumenter i byen. Kyiv har en omfattende infrastruktur, herunder et veludviklet netværk af offentlig transport, hvor blandt andet sporvogne og Kyiv Metro indgår.

Byens ukrainske navn er Київ (Kyjiv), udtalt [ˈkɪjiu̯]. Det russiske navn er Киев (Kiev), udtalt [ˈkʲijɪf]. På dansk er den russiske navneform traditionelt blevet brugt, enten med en russisklignende udtale [ˈki:jɛf], [ˈki:ɛf], [ˈki:əf] eller den mere fordanskede [ˈki:ɛw], [ˈki:jɛw].

Stavemåden Kyiv blev anbefalet af Dansk Sprognævn i en vejledning fra 25. februar 2022 frem for Kyjiv, hvis man ønsker at afspejle en ukrainsk stavemåde fremfor de russisk-baserede staveformer Kiev og Kijev.

Valget af dansk stavemåde besværliggøres af at der findes flere måder at transskribere fra kyrilliske bogstaver til latinske. Der kan således indskydes et j mellem vokalerne i både det ukrainske navn Kyiv og det russiske Kiev. Det ukrainske bogstav 'и' gengives som regel med latinsk y. Lyden er [ɪ], svarende til det e-agtige i, som kendes fra engelsk bit, tysk bin og omtrent også det polske y. Derimod ligger det russiske y (kyrillisk 'ы', fonetisk [ɨ]) længere tilbage i munden. Det ukrainske bogstav 'ї' betegner lyden ji og forekommer i begyndelsen af ord eller efter andre vokaler. I modsætning til de fleste slaviske sprog afstemmer ukrainsk ikke stemte konsonanter i slutningen af stavelser og ord; derimod danner de en w-diftong efter vokal (ligesom vokal + v på dansk). Det ukrainske navn Kyjiv afsluttes således med diftongen /iw/. På russisk afsluttes navnet Kiev med lyden /f/.

Siden 1995 har den ukrainske regering autoriseret stavemåden Kyiv og ønsket den indført internationalt. Ændringen blev autoriseret af den 10. FN-konference for geografiske navne i 2012. I oktober 2018 lancerede det ukrainske udenrigsministerium kampagnen KyivNotKiev med ønske om, at omverdenen, i hvert fald for så vidt angår engelsk sprogbrug, benytter det ukrainske navn Kyiv i stedet for det russiske Kiev eller afarter heraf. Efter den russiske invasion i februar 2022 skiftede det danske udenrigsministerium og stort set alle danske massemedier til stavemåden Kyiv.

 
Kort (geografi) - Kyiv (Misto Kyiv)
Kort (geografi)
Google Earth - Kort (geografi) - Kyiv
Google Earth
OpenStreetMap - Kort (geografi) - Kyiv
OpenStreetMap
Kort (geografi) - Kyiv - Esri.WorldImagery
Esri.WorldImagery
Kort (geografi) - Kyiv - Esri.WorldStreetMap
Esri.WorldStreetMap
Kort (geografi) - Kyiv - OpenStreetMap.Mapnik
OpenStreetMap.Mapnik
Kort (geografi) - Kyiv - OpenStreetMap.HOT
OpenStreetMap.HOT
Kort (geografi) - Kyiv - CartoDB.Positron
CartoDB.Positron
Kort (geografi) - Kyiv - CartoDB.Voyager
CartoDB.Voyager
Kort (geografi) - Kyiv - OpenMapSurfer.Roads
OpenMapSurfer.Roads
Kort (geografi) - Kyiv - Esri.WorldTopoMap
Esri.WorldTopoMap
Kort (geografi) - Kyiv - Stamen.TonerLite
Stamen.TonerLite
Land - Ukraine
Ukraines flag
Ukraine er et land i Østeuropa. Det grænser op til Rusland mod øst, Hviderusland (Belarus) mod nordvest, Polen, Ungarn og Slovakiet mod vest, Rumænien og Moldova mod sydvest, og Sortehavet og Det Azovske Hav mod henholdsvis syd og sydøst. Ukraine er i øjeblikket – ud over nedennævnte russiske invasion af de østlige republikker – involveret i en territorialstridighed med Rusland over Krimhalvøen, som Rusland besatte i 2014, men som Ukraine samt hovedparten af det International samfund anerkender som ukrainsk.

Ukraine er verdens 46. største land. Ukraine har et indbyggertal på 44,13 millioner. Det er dermed det 32. folkerigeste land i verden.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
UAH Ukrainske hryvnia (Ukrainian hryvnia) â‚´ 2
ISO Sprog
PL Polsk (Polish language)
RU Russisk (Russian language)
UK Ukrainsk (Ukrainian language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Hviderusland 
  •  Moldova 
  •  Polen 
  •  Rumænien 
  •  Rusland 
  •  Slovakiet 
  •  Ungarn 
Airport